Theofilus

Theo - Theophilus

De Bijbelse naam Theofilus betekent iets als 'vriend van God' of 'liefhebber van God'.

Is de Bijbelse naam Theofilus populair in Nederland?

De naam Theofilus wordt zelden aan iemand gegeven in Nederland. Het is dus geen populaire naam. De afgeleide naam Theo wordt vaker gegeven: er wonen momenteel zo'n 10.000 jongens en mannen in Nederland met de naam Theo als voor- of volgnaam.

Heeft de naam Theofilus een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van de naam Theofilus is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Theofilus terugvinden?

De naam Theofilus is te vinden in het Bijbelboek: Lucas 1:3.

Wie was Theofilus en wat deed hij?

Lucas richt zijn brieven tot een zekere Theofilus. Over Theofilus zelf is weinig bekend, maar uit het feit dat Lucas zijn brieven tot hem richt kunnen we wel wat opmaken.

Als een schrijver in de Oudheid een persoon in het voorwoord vermeldt, betekent dat meestal dat hij zijn boek schreef in opdracht van een rijk persoon. Hieruit zou je kunnen opmaken dat Theofilus een rijk man is geweest.

Een andere verklaring kan zijn dat Theofilus – 'vriend van God' – symbool staat voor de christelijke lezer in het algemeen.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.