Tabita

Tabitha - Talita

De letterlijke betekenis van Tabita is 'vrouwelijke gazelle', of mogelijk ook 'herderziende'. Logischerwijs wordt de naam alleen aan vrouwen gegeven. Van oorsprong is het een Aramese naam.

Is de Bijbelse naam Tabita populair in Nederland?

De Bijbelse naam Tabita komt weinig voor in Nederland. De namen Tabitha en Talitha zijn iets populairder: er worden jaarlijks zo'n tien kinderen met deze namen geboren.

Heeft de naam Tabita een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van de Bijbelse naam Tabita is niet negatief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Tabita terugvinden?

De naam Tabita is onder andere te vinden in het Bijbelboek: Handelingen 9:36.

Wie was Tabita en wat deed hij?

Tabita, of Talita, is een jong meisje van ongeveer twaalf jaar die in het Nieuwe Testament voorkomt. Ze doet goede werken en gaf arme mensen aalmoezen. Ondanks deze rechtvaardigheid en haar daden wordt ze ernstig ziek en sterft ze.

Op dat moment is Petrus vlakbij haar in de buurt, en er worden twee mannen naar hem gestuurd om hem te halen. Petrus gaat meteen met de mannen mee, knield bij het bed van Tabita neer en bidt tot God. Na het gebed draait hij zijn hoofd naar het lichaam van Tabita en zegt: 'Tabita, sta op!' Hierop opent Tabita haar ogen en staat op. Een wonder!

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.