Rachel

Rachelle - Rochelle - Richelle - Raquel - Rosalie

Bijbelse naam Rachel

Rachel is een naam die hetzelfde betekent als het (ook) Hebreeuwse Rahel, beide woorden betekenen 'ooi', dat een vrouwelijk schaap is. Door sommigen wordt de naam vertaald als 'lammetje'.

Is de naam Rachel populair in Nederland?

De naam Rachel is een populaire Nederlandse meisjesnaam, al wordt de naam wel steeds minder gegeven. In 2017 hebben 27 meisjes deze naam gekregen. De naam staat wel in de top 500 van populairste Nederlandse meisjesnamen. 

Heeft Rachel een negatieve betekenis?

Nee, Rachel heeft geen negatieve betekenis. 

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Rachel terugvinden?

De naam Rachel kun je onder andere terugvinden in de Bijbelboeken Genesis 29:6 en Matteüs 2:18.

Wie was Rachel en wat deed zij?

Rachel is een van de dochters van Laban, de broer van Jakobs moeder Rebekka. Isaak zendt zijn zoon Jakob naar Laban, om daar een van diens dochters te trouwen. Jakob wordt verliefd op Rachel en vraagt Laban om met haar te mogen trouwen, in ruil voor zeven jaar werken. In plaats van Rachel, geeft Laban aan Jakob eerst Lea als vrouw. Maar als hij nog zeven jaar voor Laban werkt, mag hij ook met Rachel trouwen. Het duurt lang voor Rachel kinderen krijgt, maar uiteindelijk baart zij Jakob twee zonen: Jozef en Benjamin. 

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.