Paulus

Paulus - Paul - Pablo - Paulien - Paula

Bijbelse naam Paulus

De naam Paulus betekent zoiets als 'klein' of 'gering'. We kennen Paulus in eerste instantie als Saulus (van Tarsis), maar na zijn bekering wordt zijn naam Paulus. 

Is de naam Paulus populair in Nederland?

De naam Paulus was in Nederland vooral halverwege de 20e eeuw erg populair, datzelfde geldt voor de naam Paul, en ook voor Paulien. Deze namen worden nog steeds enkele keren per jaar aan pasgeboren kinderen gegeven. 

Heeft Paulus een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Paulus is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Paulus terugvinden?

De naam Paulus is onder andere te vinden in Bijbelboek Handelingen 13:7

Wie was Paulus en wat deed hij?

De apostel Paulus is erg belangrijk voor de verspreiding van het vroege christendom. Hij reist rond in de gebieden rond de Middellandse Zee en sticht daar verschillende gemeentes. Maar in eerste instantie is Paulus zelf geen christen. Sterker nog, hij vervolgt de christenen juist. Onderweg naar Damascus – om daar christenen op te laten pakken – wordt hij op een bijzondere manier geconfronteerd met Jezus. Hij bekeert zich en gaat zich juist inzetten voor het evangelie. Het verhaal van Paulus is te lezen in het boek Handelingen, maar we kennen deze apostel ook van de vele brieven die hij schreef aan door hem gestichte gemeentes. 

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.