Noa komt uit het Hebreeuws en betekent 'beweging' of 'gebaar'. In het Hebreeuws is het een vrouwelijke naam en niet verwant aan Noah, wat een volledig andere oorsprong heeft en mannelijk is. 

Is de naam Noa populair in Nederland?

De naam Noa heeft in de jaren 2000-2015 een explosieve groei meegemaakt in Nederland. Deze is echter weer aan het afnemen. De naam wordt voornamelijk aan meisjes gegeven, terwijl jongens vaak Noah krijgen. 

Heeft Noa een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Noa is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Noa terugvinden?

De naam Noa is onder andere te vinden in Bijbelboek Numeri 26:33.

Wie was Noa en wat deed hij/zij?

Noa is een van de vijf dochters van Selofchad. Hun namen zijn Machla, Noa, Chogla, Milka en Tirsa. De vijf vrouwen staan nog steeds bekend als de Dochters van Selofgad. Dit komt doordat zij voorvechters zijn voor het erfrecht voor vrouwen, in de tijd dat Mozes het Beloofde Land onder de Israëlieten verdeelt voor zijn dood. De vijf dochters willen niet dat de naam van hun vader verloren zal gaan, en de Heer geeft hen gelijk en stelt met Mozes het erfrecht voor vrouwen in. 

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.