Nathan of Natan betekent 'hij heeft gegeven' of 'hij zal geven' in het Hebreeuws. Op deze manier kan de naam als 'geschenk van God' geïnterpreteerd worden, overeenkomstig met Theodorus in het Grieks. Door deze simpele maar mooie betekenis is de naam erg populair geworden. 

Is de naam Natan populair in Nederland?

De naam Natan is tussen 1980 en 1990 steeds populairder geworden. Ook de naam Nathaniel werd na 1990 steeds populairder.

Heeft Natan een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Natan is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Natan terugvinden?

De naam Natan is onder andere te vinden in Bijbelboek 2 Samuel 5:14 en Lucas 3:31

Wie was Naftali en wat deed hij?

De bekendste Natan in de bijbel is waarschijnlijk de profeet uit 2 Samuel, die David vertelt over het verbond tussen hem en de Heer, en hem adviseert in het bouwen van de tempel voor de Ark van het Verbond. Hij beschuldigt David ervan zonde begaan te hebben toen hij Batseba's man in gevaar bracht om met haar te kunnen trouwen.

Natan voorspelt dat het geluk van David tot een einde is gekomen. Zijn familie zal een bron van ellende en intrige worden, en zijn eerstgeboren zoon bij Batseba zal sterven. David heeft diepe berouw nadat hij deze woorden van de Heer gehoord heeft.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.