Marcus

Mark - Marco - Marek - Marko - Marc

Bijbelse naam Marcus

Marcus was een metgezel van de apostel Paulus en een van de Zeventig Discipelen. Hij wordt beschouwd als de stichter van de Kerk in Alexandrië en als de auteur van het Marcusevangelie. De naam Marcus betekent 'toegewijd aan Mars'. Marcus heeft het oudste evangelieboek geschreven.

Is de naam Marcus populair in Nederland?

In 2008 werd de naam Marcus aan 58 jongens gegeven. Daarna nam de populariteit af. In 2016 werd de naam 46 keer gegeven. De vervoeging Mark was in 2008 erg populair en werd 173 keer gegeven. Daarna daalde de populariteit. In 2016 werd de naam aan 59 jongens gegeven. 

Heeft Marcus een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Marcus is positief. 

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Marcus terugvinden?

De naam Marcus is onder andere te vinden in het Bijbelboek Handelingen 12:12. 

Wie was Marcus en wat deed hij?

Marcus was een evangelist en bekend als schrijver van het Marcusevangelie. In de Bijbel wordt er niet veel over hem geschreven. Het Bijbelboek Marcus is hoogstwaarschijnlijk het oudste evangelie. Zijn naam wordt niet in het Bijbelboek bekendgemaakt, maar al vroeg in de geschiedenis van de kerk wordt Marcus gelinkt aan dit evangelie. Meestal wordt hiermee verwezen naar Johannes Marcus, een medewerker van Paulus en Barnabas. 

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.