Manoach

Manoa - Noach - Zanoach - Manoch - Jaroach - Janoach

Bijbelse naam Manoach

Manoach is een hebreeuwse naam en de betekenis is 'vrede' en 'rust'. Manoach, ook gespeld Manoah, (Eng. en Du. Manoah) was de vader van de richter Simson. Hij was een inwoner van Zora, een plaats in de stam van Dan.

Is de naam Manoach populair in Nederland?

Nee, de naam is niet populair en is maar een aantal keer gegeven aan kinderen. In 2009 en 2014. De naamvervoeging Manoah is wel iets populairder. Deze naam wordt aan zowel meisjes als jongens gegeven. In 2016 was de piek voor de jongens; namelijk 16 keer en in 2009 was de piek voor meisjes en werd de naam 10 keer aan meisjes gegeven. 

Heeft Manoach een negatieve betekenis?

Nee, hij was een inwoner van Zora en vader van de richter Simson. In de Bijbel wordt er niet negatief over hem gesproken. Zijn vrouw kon geen kinderen krijgen. Op een dag verscheen een Engel van God aan zijn vrouw en vertelde hem dat ze een kind zou krijgen. Manoach's vrouw is één van de weinige mensen die de Engel des Heren heeft gezien. 

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Manoach terugvinden?

De naam Menoach is onder andere te vinden in het Bijbelboek Rechters 13:2. 

Wie was Menoach en wat deed hij?

Manoach woont in Zora, samen met zijn vrouw. Zijn vrouw is onvruchtbaar, maar dankzij God heeft zij toch kinderen kunnen baren. Manoach is een gelovig man. Als een engel van God op een dag aan zijn vrouw verschijnt met de boodschap dat ze een zoon zal baren, bidt hij tot God of deze engel nogmaals mag komen met uitleg over het opvoeden. De engel verschijnt daarna nog een keer aan de vrouw en Manoach ontmoet de engel ook. De vrouw bracht inderdaad een zoon ter wereld en noemde hem Simson.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.