De betekenis is moeilijk te achterhalen, maar de regio Koesj was verbonden aan Ethiopië. De bewoners van de regio werden Koesjieten genoemd door de Israëliërs. Een mogelijke betekenis van Kus (de zoon van Cham), vertaald vanuit het Hebreeuws, is 'Alsof hij steeds wijzer werd'. Andere vertalingen kunnen zijn 'zwart' of 'angst'.

Is de naam Kus populair in Nederland?

De naam komt zo weinig voor in Nederland, dat er nauwelijks statistieken over bestaan. Tegen 2014 droeg minder dan 0.0001% van de jongens Kus als volgnaam. Het feit dat de naam in het Nederlands te veel lijkt op het woord 'kus' kan een reden zijn dat de naam niet populair genoeg is als een voornaam.

Heeft de naam Kus een negatieve betekenis?

Nee, de naam Kus heeft geen negatieve betekenis.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik de naam Kus terugvinden?

Je vindt Kus in het Bijbelboek Genesis 10:6.

Wie was Kus en wat deed hij?

Er is niet heel veel bekend over Kus. Wat we wel weten is dat Kus de zoon van Cham, kleinzoon van Noach en de vader van Nimrod is. In de Hebreeuwse Bijbel wordt hij beschouwd als de stamvader van de Afrikanen. Het Nubische rijk Koesj zou een verwijzing naar hem zijn. De Koesjieten komen nog een paar keer terug in de Bijbel. In 2 Koningen zijn de Koesjieten bondgenoten van Israël en in Jeremia stelt de profeet de retorische vraag; "Kan een Koesjiet zijn huid veranderen?" (Jeremia 13:23). De tweede vrouw van Mozes is een Koesjiet (Numeri 12:1). Mirjam en Aäron zijn het niet eens met zijn keuze en uiten kritiek, maar worden daarna gestraft door God.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.