Hoewel Judas anders lijkt te zijn, heeft het toch dezelfde betekenis als Juda. Het is een Griekse jongensnaam die 'geprezen' of 'bewonderd' betekent. In de Bijbel komen naast Judas Iskariot, de apostel die Jezus verraadde, nog drie andere Judassen voor.

Is de naam Judas populair in Nederland?

Judas kan als naam niet rekenen op grote populariteit in verschillende landen. Mogelijk heeft zijn negatieve rol in de Bijbel hiermee te maken. In Nederland wordt de naam zelden gebruikt.

Heeft Judas een negatieve betekenis?

Ja, indirect. Hoewel de naam van Judas dezelfde vererende betekenis draagt als Juda, heeft zijn naam in de volksmond een negatieve naklank gekregen. Door het verraad, hebben benoemingen als 'een judas' en 'judaskus' bekendheid verworven.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Judas terugvinden?

De naam Judas is onder andere te vinden in het Bijbelboek Matteüs 10:4.

Wie was Judas en wat deed hij?

Niet één maar zelfs twee van de twaalf apostelen van Jezus heetten Judas. Hierbij zit er een verschil tussen de verrader, Judas Iskariot, en Judas Taddeüs. Waar Taddeüs waarschijnlijk van oorsprong een visser is geweest en het evangelie verkondigde na zijn tijd met Jezus, is Iskariot de persoon die Gods zoon uiteindelijk uitlevert aan de hogepriesters van de Jeruzalemse tempel. Hij doet dit met een kus. Nadat Jezus met de dood veroordeeld is krijgt hij spijt en berooft zichzelf van het leven. Naast de twee apostelen is er ook nog Judas de Galileeër, een Joodse opstandeling die in 6 na Christus zich verzette tegen de Romeinse bezetters en hun benadeling van de vroegste christenen.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.