Er is heel weinig bekend over de achtergrond van Jotam's naam. Enkele bronnen vermelden dat het een Hebreeuws eerbetoon aan God's perfectie is: 'Yahweh is volmaakt' of 'Yahweh is oprecht'. Naast Jotam als zoon van Gideon, is er ook een Jotam als opvolger van zijn vader en koning Azarja in Juda.

Is de naam Jotam populair in Nederland?

Een van de zeldzaamste namen in Bijbelse babynamenlijst is zonder meer die van Jotam. In de afgelopen tien jaar is, voor zover bekend, maar één echtpaar geweest die hun kind deze naam heeft gegeven.

Heeft Jotam een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Jotam is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Jotam terugvinden?

De naam Jotam is onder andere te vinden in het Bijbelboek Rechters 9:5 en Matteüs 1:9.

Wie was Jotam en wat deed hij?

Jotam van Gideon is vooral bekend van de 'Fabel van Jotam', waarin hij de aanhangers uit Sichem van de zelfverkozen koning Abimelech toespreekt vanaf de berg Gerizim. In deze speech vertelde hij een vergelijking waarin hij waarschuwde voor het zweren van trouw aan de nieuwe koning, waarop hij moest vluchten. Jotam van Juda wordt omschreven in 2 Koningen en bestuurde eerst Jeruzalem zestien jaar lang, voordat hij zijn doodzieke vader opvolgde. Onder zijn leiding wordt de Bovenpoort van de tempel van de Heer gebouwd, hoewel het volk zijn zoektocht naar God niet altijd steunde en afgoden aanbad.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.