De Bijbelse naam Joas betekent waarschijnlijk iets als 'de Heer heeft gegeven' of 'de Heer heeft hem gegeven'.

Is de Bijbelse naam Joas populair in Nederland?

De naam Joas werd begin jaren 80 voor zover bekend voor het eerst gegeven aan pasgeboren jongens. Sindsdien wint de naam aan populariteit, met een piek in 2015. Toen werden er 95 jongens met de naam Joas geboren. In 2017 stond de naam op plaats 175 in de lijst met populaire jongensnamen.

Heeft de naam Joas een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van de Bijbelse naam Joas is niet negatief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Joas terugvinden?

De naam Joas is te vinden in het Bijbelboek Rechters 6:11.

Wie was Joas en wat deed hij?

Er zijn in de Bijbel meerdere personen met de naam Joas, waarvan er twee het bekendst zijn. De eerste is de zoon van Joachaz en koning van Israël. Hij strijdt tegen koning Amasja van Juda, en brengt hem een nederlaag toe. Daarnaast neemt hij Jeruzalem in en verwoest een deel van de noordelijke muur. Hij wordt opgevolgd door zijn zoon Jerobeam.

De andere Joas is de zoon van Achazja en koning van Juda. Hij is de enige van Achazja's zonen die aan het bloedbad, aangebracht door Jehu, ontkomt. Op zijn zevende wordt hij koning en hij slaagt er tijdens zijn regering in om de tempel van Salomo te restaureren. Hij wordt vermoord door een samenzwering tegen hem. 

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.