Immanuel

Manuel - Emma

Bijbelse naam Immanuel

Er is geen naam waarvan de betekenis zo bekend binnen de christelijke wereld als deze. De naam wordt toegeschreven aan de Messias en voor christenen is dat Jezus. De naam betekent 'God is met ons'.

Is de naam Immanuel populair in Nederland?

De naam Immanuel komt veel voor als volgnaam (719). De variatie Manuel komt nog vaker voor. Manuel is sinds de jaren zeventig populair geworden, met tussendoor wat dalingen. Amsterdam en Rotterdam hebben de meeste Manuels.

Heeft Immanuel een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Immanuel is positief. 

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Immanuel terugvinden?

De naam Immanuel is te vinden in onder andere het Bijbelboek Jesaja 7:1 en Matteüs 1:23. 

Wie was Immanuel en wat deed hij?

In Jesaja, spreekt de profeet naar wie het boek vernoemd is al over de komst van Jezus. Volgens Jesaja zal hij de naam Immanuel krijgen. Na enkele honderden jaren wordt dan uiteindelijk Jezus geboren. Hoewel Maria blij is met de zwangerschap en weet dat haar kind bijzonder is, weet Jozef niet zo goed wat hij ervan moet denken. Hij houdt van Maria, maar is bang dat haar plotselinge zwangerschap in opspraak komt. Bang voor de schande die over ze heen kan komen, denkt hij erover na om Maria 'in het geheim te verstoten'. Die nacht verschijnt er een engel in zijn droom. Hij verzekert Jozef dat hij niet bang hoeft te zijn en vertelt hem alles. "De maagd zal zwanger zijn en een zoon baren, en men zal hem de naam Immanuel geven, wat in onze taal 'God is met ons' betekent." (Mattheüs 1:23)

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.