De Bijbelse naam Hadassa betekent in het Hebreeuws iets als 'Mirte'. Dat is een plant die in de Bijbel een aantal keer genoemd wordt. Het is de oorspronkelijke joodse naam van Ester. 

Is de naam Hadassa populair in Nederland?

De Bijbelse naam Hadassa is niet heel erg populair in Nederland. De naam wordt jaarlijks aan zo'n 10 pasgeboren meisjes gegeven.

Heeft Hadassa een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Hadassa is niet negatief. 

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Hadassa terugvinden?

De naam Hadassa is onder andere te vinden in het Bijbelboek Ester 2:7.

Wie was Hadassa en wat deed zij?

Het Joodse volk leeft in ballingschap in Perzië. Ze worden vervolgd om hun geloof. Als koningin Vashti wordt verstoten, omdat zij haar schoonheid niet wil laten zien op een feest, wordt Hadassa, een mooi Joodse meisje, gekozen tot nieuwe koningin. Ze krijgt de Perzische naam Esther (=ster), genoemd naar de Perzische godin van de liefde.

Het volk wordt nog steeds vervolgd. Er wordt zelfs een wet gemaakt om het volk uit te roeien. Op verzoek van haar neef Mordechai,vraagt ze een gesprek aan met de koning, wat haar het leven kan kosten. Gelukkig is de koning in een goede bui en mag ze haar vraag stellen. Ze vraagt om redding van haar volk.

De wet kan niet meer teruggedraaid worden en daarom wordt er besloten dat de Joden zich mogen verweren. Zo redt Esther haar volk.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.