De naam Gajus betekent 'heer', maar de afgeleide naam Gaius betekent 'geluk' of 'vreugde'. De naam is afkomstig uit het Latijn. Het wordt hier aangeduid als Gaios. De naam Cajus of Gajus werd vroeger veel gebruikt bij de Romeinen.

Is de naam Gajus populair in Nederland?

De naam Gajus is helemaal niet populair in Nederland. De naam is de afgelopen jaren slechts één keer gegeven aan een jongen. Dit was in 2009, de naam stond daarmee op plek 6569 in de lijst met populaire kindernamen.

Heeft Gajus een negatieve betekenis?

Nee, de orginele betekenis van Gajus is positief. Wel is Gajes een scheldwoord in het Amsterdams voor tuig.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Gajus terugvinden?

De naam Gajus is te vinden in Bijbelboek Handelingen 19:29

Wie was Gajus en wat deed hij?

De naam Gajus komt op verschillende plekken voor in de Bijbel. Het is niet duidelijk of het in alle gevallen om dezelfde persoon gaat of dat het verschillende personen zijn geweest. In twee gevallen gaat het om een reisgenoot van Paulus. Het meest bekende verhaal gaat over Gajus de Macedoniër, die Paulus tijdens zijn reis vergezelt. Wanneer zij in Efeze aankomen, raken Gajus en Aristarchus verwikkeld in een opstand. Ze worden met de menigte meegesleurd naar het theater. Paulus wil ze helpen, maar wordt tegengehouden door de discipelen, omdat het te gevaarlijk is. Wanneer de gemoederen bedaard zijn, reizen Gajus en Aristarchus samen met Paulus verder naar Macedonië.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.