Filippus

Philip - Filip

Bijbelse naam Filippus

De naam Filippus betekent 'paardenvriend'. Het is van oorsprong een Griekse naam. De naam is een latinisering van het Griekse Philippos. Hij was één van de twaalf discipelen van Jezus en hij was evangelist.

Is de naam Filippus populair in Nederland?

De naam Filippus is niet populair in Nederland. De naam wordt gemiddeld minimaal twee keer per jaar aan een kind gegeven. In 2015 kregen vier kinderen deze naam. Daarmee stond de naam op plek 1956. De afgeleide naam Filip is wel populairder. In 2013 kregen 79 kinderen deze naam.

Heeft Filippus een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Filippus is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Filippus terugvinden?

De naam Filippus is te vinden in Bijbelboek Matteüs 10:3

Wie was Filippus en wat deed hij?

Filippus is één van de twaalf discipelen van Jezus. Filippus wordt in enkele passages genoemd in de Bijbel. Bijvoorbeeld als Jezus vraagt hoeveel het kost om broden voor 5000 mensen te kopen. Ook vraagt Filippus tijdens het laatste avondmaal aan Jezus om de Heer te tonen.

Filipus en de andere discipelen worden uitgestuurd om het Evangelie te verkondigen. Ze ontvangen speciale krachten. Uiteindelijk zal Filippus ook de kruisdood sterven, nadat hij het Evangelie in Frygië aan het verkondigen is met Bartholomeüs. Wanneer zij aan het kruis hangen, ontstaat er een aardbeving. Dankzij het gebed van Filippus stopt de aardbeving en kunnen de mensen ontkomen.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.