Felix

Felicia - Felice

Bijbelse naam Felix

De naam Felix betekent 'voortvarend', 'met vreugde' of 'de gelukkige'. De man Felix die we kennen uit de bijbel was waarschijnlijk alles behalve de gelukkige. Hij was stadhouder over Judea, maar kreeg de mensen niet onder controle. Hij regeerde met harde hand en werd uiteindelijk afgezet.

Is de naam Felix populair in Nederland?

De naam Felix kan zowel aan jongens als aan meisjes gegeven worden. De laatste jaren steeg het aantal jongens met deze naam alleen maar, maar in 2017 daalde het naar 96. Daarmee staat de naam op plek 175. Slechts één meisje werd in 2015 Felix genoemd.

Heeft Felix een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Felix is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Felix terugvinden?

De naam Felix is te vinden in Bijbelboek Handelingen 23:24

Wie was Felix en wat deed hij?

Antonius Felix is stadhouder over Judea van 52 tot 60 voor Christus. Hij is een vrijgelaten huisslaaf van de keizerlijke familie. Wanneer Paulus meegenomen wordt om een eerlijk proces te krijgen, komt hij terecht bij stadhouder Felix. Hij verhoort hem samen met zijn aanklager Ananias. Felix veroordeelt Paulus uiteindelijk niet, maar houdt hem wel gevangen. Als Felix samen met zijn vrouw Drusilla, die een jodin is, met Paulus over rechtvaardigheid, zelfbeheersing en het toekomstig oordeel spreekt, wordt hij erg bang. Hij laat Paulus vrij in de hoop smeergeld van Paulus te krijgen. Dat blijkt echter ijdele hoop.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.