Febe

Phae - Fee - Phoebe

Bijbelse naam Febe

Deze naam betekent 'helder', 'lichtend' of 'rein'. Febe was een dienstverlenende vrouw die belangrijk was voor de gemeente van Kenchrea. Paulus noemt haar een dienares. Waarschijnlijk zal ze met overgave haar taken uitgevoerd hebben.

Is de naam Febe populair in Nederland?

De naam Febe is niet heel populair. Wel neemt de populariteit van de naam onder meisjes steeds meer toe. In 2017 kregen voor het eerst meer dan 33 meisjes deze naam. Slecht twee jongens hebben deze naam gekregen.

Heeft Febe een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Febe is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Febe terugvinden?

De naam Febe is te vinden in Bijbelboek Romeinen 16:1

Wie was Febe en wat deed zij?

Febe is afkomstig uit Kenchrea. Ze wordt in het Bijbelboek Romeinen door Paulus aangeprezen als dienares ofwel diaken. Haar aanduiding als diaken zorgt binnen de kerk voor veel discussie met betrekking tot vrouwen in het ambt. Paulus beveelt Febe aan en hij vraagt de mensen haar te behandelen op een wijze die heiligen waardig is. Ook vraagt hij de mensen haar hulp te geven wanneer zij dat nodig heeft, want zij heeft ook veel mensen geholpen, waaronder Paulus zelf. Van Paulus heeft zij waarschijnlijk een belangrijke opdracht gekregen. Het is niet bekend wat deze precies inhoudt, maar het is wel opvallend dat Paulus het in die tijd een vrouw toevertrouwt.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.