Dina

Dinah - Dien

Bijbelse naam Dina

Dina betekent 'oordeel' of 'vrouwelijke rechter'. In de Bijbel was Dina de enige dochter van Jakob en Lea. Dina werd door Sichem, een heerser over Kanaän, opgemerkt. Sichem onteerde haar maar wilde met haar trouwen. Dat mocht op één voorwaarde: alle mannen die bij Sichem en zijn vader hoorden, werden besneden. 

Is de naam Dina populair in Nederland?

Haar naam komt regelmatig voor. In 2016 kregen 68 meisjes de naam Dina. De afgeleide naam Dien was in 2012 het populairst. De naam werd in dat jaar aan 12 jongens gegeven.

Heeft Dina een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Dina is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Dina terugvinden?

De naam Dina is te vinden in het Bijbelboek Genesis 30:21

Wie was Dina en wat deed zij?

Dina is na meerdere zoons de enige dochter van Jakob en Lea. In Kanaän laat een heerser met de naam Sichem zijn oog op Dina vallen. Hij verkracht haar. De broers van Dina zijn woedend als ze hiervan horen. De vader van Sichem, Chamor, vertelt aan Jakob dat Sichem zielsveel vna Dina houdt en verzoekt Jakob haar aan Sichem uit te huwelijken.

Dina’s broers stellen één voorwaarde: iedereen van het mannelijke geslacht moet zich laten besnijden. Sichem en zijn vader stemmen toe. Alle mannen en Sichem worden besneden en worden drie dagen later ziek. Dan gaan de volle broers van Dina, Simeon en Levi, naar Sichems huis om hem en alle mannen te vermoorden. Ze nemen Dina mee en laten de andere broers de stad plunderen, omdat hun zus onteerd was.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.