Daniël

Daan - Dany - Danny - Dana - Daantje

Bijbelse naam Daniël

Daniël betekent 'God is rechter'. In Babel kreeg hij een andere, Babylonische naam: Beltsazar (“bescherm de koning”). Maar hij bleef trouw aan zijn Hebreeuwse naam – voor de gehoorzaamheid aan de God van Israël was hij bereid zijn leven in te zetten.

Is de naam Daniël populair in Nederland?

In 2002 was was de naam Daniël het populairst. De naam stond op #18 van de top 100 jongensnamen. Sinds 2017 valt de naam net buiten de top 100. De naam Daan staat daarintegen al jaren (ook in 2017) op #1 in de namenlijst.

Heeft Daniël een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Daniël is positief. 

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Daniël terugvinden?

De naam Daniël is te vinden in onder andere de Bijbelboeken 1 Kronieken 3:1, Daniël 1:6 en Matteüs 24:15.

Wie was Daniël en wat deed hij?

Daniël treedt als tiener in dienst van het koninklijke hof. Hij besluit al jong om naar Gods wetten te leven, daarom eet hij nooit onrein voedsel. Enkele jaren later moet Daniël voor koning Nebukadnessar verschijnen, om een droom van de koning uit te leggen. De koning is onder de indruk van zijn uitleg en maakt Daniël heerser over een grote provincie.

Daniël is een zeer godsdienstige man. Op moeilijke momenten keert hij zich eerst in gebed tot God. Zijn vijanden gebruiken dit om hem in de val te lokken en de koning tegen hem op te zetten. Maar Daniël wordt telkens weer beschermd door Gods genade, zelfs als hij in de leeuwenkuil wordt gegooid. 

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.