Cornelius

Cor - Corry - Cornelis - Corne

Bijbelse naam Cornelius

Cornelius betekent “de gehoornde”. Een gehoornd dier straalt kracht uit. De gehoornde komt tot uitdrukking in Cornelius' sterke geloof in God. In de Bijbel was Cornelius de eerste persoon die als niet-jood gedoopt werd. Cornelius liet Simon Petrus inzien dat God van iedereen evenveel houdt. 

Is de naam Cornelis populair in Nederland?

De naam Cornelius komt niet vaak voor. In 2016 is de naam aan 4 jongetjes gegeven. Afgeleide namen zoals Cor en Corry komen ook zelden voor. Cornelis is wel een populaire naam. In 2008 werd aan 230 jongetjes de naam Cornelis gegeven. Elk jaar worden het er een aantal minder. 

Heeft Cornelis een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Cornelis is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Cornelis terugvinden?

De naam Cornelis is te vinden in Bijbelboek Handelingen 10:1

Wie was Cornelis en wat deed hij?

Cornelius is een rechtvaardig en gelovig man. Hij is niet joods, maar ziet een engel van God zijn huis binnenkomen. De Engel vertelt Cornelius dat zijn gebeden en giften zijn aanvaard. Hij moet Petrus laten halen en aan hem vertellen dat hij de engel heeft gezien. Door Cornelius is Petrus gaan beseffen dat God geen onderscheid maakt tussen joden en niet-joden. God heeft weliswaar aan de Israëlieten bekend gemaakt dat Jezus Christus het goede nieuws van de vrede zou brengen, maar Jezus is voor alle mensen gestorven. Nadat Petrus dit inziet, geeft hij opdracht om de aanwezige heidenen die de Heilige Geest ontvangen, te dopen.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.