Bijbelse naam Cleopatra

Haar naam betekent “vader’s glorie”. Deze betekenis vervult Cleopatra in de Bijbel. Cleopatra was de dochter van de koning van Egypte en werd uitgehuwelijkt aan een koning van een ander land. Hiermee werd een belangrijke vriendschap tussen twee landen gesloten.

Is de naam Cleopatra populair in Nederland?

Er bestaan niet veel meisjes met de naam Cleopatra. De laatste keer dat een meisje deze naam kreeg was in 2014. De afgeleide naam Cleo komt vaker voor. Jaarlijks krijgen gemiddeld 20 kinderen de naam Cleo.

Heeft Cleopatra een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Cleopatra is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Cleopatra terugvinden?

De naam is onder andere te vinden in het aprocriefe geschrift Ester (Grieks) F:11

Wie was Cleopatra en wat deed zij?

Cleopatra is de dochter van Ptolomeüs, de koning van Egypte. Het verhaal speelt zich af in de apocrieve aanvulling van de Bijbel Makkabeeën en Esther. Koning Alexander verovert de troon van zijn voorouders terug in Ptolomaïs en wil vriendschap sluiten met de koning van Egypte. Koning Alexander wil trouwen met Cleopatra, zodat hij de schoonzoon van koning Ptolomeüs wordt. Hij belooft waardige geschenken te geven aan de koning en Cleopatra. Cleopatra wordt door haar vader aan de koning Alexander gegeven. 

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.