De naam Cham zou iets kunnen betekenen als 'warm' of 'heet'. Daarnaast wordt gesuggereerd dat Cham komt van het Egyptische woord 'hm', dat ‘dienaar’ betekent.

Is de naam Cham populair in Nederland?

De naam Cham kan gebruikt worden voor zowel jongens als meisjes. Er wonen zo’n tien Cham’s in Nederland waarvan zes jongens/mannen, en de afgelopen jaren is de naam niet vaak gegeven. In 2015 zijn er drie meisjes geboren met de naam Cham. 

Heeft Cham een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Cham is positief. 

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Cham terugvinden?

De naam Cham is te vinden in Bijbelboek Genesis 5:32. 

Wie was Cham en wat deed hij?

Cham is een zoon van Noach. Met zijn ouders en broers Sem en Jafet, overleeft hij de zondvloed door de zelfgebouwde ark. Met zijn drie zonen begint Noach aan de verspreiding van de mensheid over de hele aarde. Cham krijgt vier zonen: Kus, Put, Misraïm en Kanaän, die hij stukken land toebedeelt. Als zijn vader Noach dronken is van de wijn uit zijn wijngaard, ziet Cham hem zonder kleding. Hij vertelt dit door aan zijn broers. Nadat Noach dit ontdekt, vervloekt hij Chams zoon Kanaän, en geeft aan dat hij Sem en Jafet zal dienen. Deze vloek wordt ook wel Chams vloek genoemd.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.