Benjamin

Ben - Benjamine - Benja

Bijbelse naam Benjamin

Benjamin staat voor 'zoon van geluk'. Vaak wordt de naam ook gezien als jongste kind van een gezin. In de Bijbel was Benjamin de jongste zoon van vader Jakob en moeder Rachel. Benjamin werd de naam van een van de stammen van het volk van Israël.

Is de naam Benjamin populair in Nederland?

Benjamin is een veel voorkomende naam. De afgelopen jaren kregen jaarlijks circa 400 jongens zijn naam. Ben is een afkorting van Benjamin. In 2016 kregen 99 jongens de naam Ben. De afgeleide naam Bennie is minder populair. Zijn naam wordt enkele keren per jaar gegeven aan kinderen.

Heeft Benjamin een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Benjamin is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Benjamin terugvinden?

De naam Benjamin is onder andere te vinden in de Bijbelboeken Genesis 35:18 en Handelingen 13:21.

Wie was Benjamin en wat deed hij?

Benjamin is de jongst zoon van Jakob en Rachel. Jakob is getrouwd met meerdere vrouwen en heeft twaalf zonen. Jozef en Benjamin zijn volle broers. Jozef is door zijn broers in een put gegooid en verkocht als slaaf. Maar God is met hem en hij krijgt een hoge positie in Egypte.

In de hongersnood komen zijn arme broers naar Jozef voor voedsel, zonder dat ze weten dat het Jozef is. Jozef stopt zijn zilveren kelk in Benjamins zak. Zo worden de broers op de terugweg beschuldigd en teruggehaald naar het paleis. Daar vertelt Jozef wie hij is en omhelst Benjamin. Benjamin wordt een stam van het volk van Israël.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.