Abner

Ebby - Ebbie - Abby

Bijbelse naam Abner

De Bijbelse naam Abner is afgeleid van Abnera en betekent 'mijn Vader is een licht'.

Is de Bijbelse naam Abner populair in Nederland?

De naam Abner is in Nederland zeker geen populaire naam, met slechts 20 mannen die deze naam dragen. De naam komt ook in de Verenigde Staten heel zelden voor.

Heeft Abner een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Abner is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Abner terugvinden?

De naam Abner is onder andere terug te vinden in het Bijbelboek 1 Samuel 14:50.

Wie was Abner en wat deed hij?

Abner is de zoon van Ner en de eerste neef van Saul. Hij is commandant van het leger. Na Sauls dood grijpt hij de jongste van Sauls zonen, Isboset, en maakt hem koning over Israël. Abners poging, om ook Juda aan Isboseth te onderwerpen, mislukt geheel. De twee rijken raken hierdoor in een jarenlang conflict. De strijd moet worden beslist door twee twaalftallen tegen elkaar te laten vechten, maar ze komen allemaal om. In de strijd hierna moet Abner vluchten en wordt achterna gezeten door Asahel, de broer van Joab, die hij uit zelfverdediging moet doden. Na jaren zoekt Abner toenadering tot David, die hem verwelkomt in zijn rijk. Toch overleeft hij het niet: Joab doodt Abner om zijn broer te wreken.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.