1. Home

"Ik wil niet dat mijn kind de hele tijd op z’n mobiel zit."

Bert is vader van twee dochters en wil het liefst voorkomen dat die verslaafd raken aan een smartphone.

Speciaal voor Bert en andere ouders lanceert de EO daarom de gratis mini-class 'Hoe leer ik mijn kind goed omgaan met een scherm?' Hiermee bieden de makers handvatten om na te denken over mediagebruik in het gezin en het gesprek met kinderen en andere ouders aan te gaan.

Orthopedagoog Yvonne Bijl ziet veel ouders worstelen met media-gebruik.  “Je ontkomt er niet meer aan om je eigen mening te vormen over hoe jij dit wil doen in jouw gezin. Het belangrijkste is om te bedenken wat je zelf wil en waarom je dat wil."  Daarom werkte ze graag mee aan de ontwikkeling van de gratis mini-class.


Ook moeder Anita werkte mee. Ze zag meteen een positief effect in de praktijk. Haar dochter is gevoelig voor de snap-score van het sociale medium Snapchat. Dat betekent dat er elke dag toch naar zo’n vijftig vriendinnen een berichtje moest. “Naar aanleiding van de mini-class ben ik opnieuw het gesprek aangegaan met mijn dochter. Nu zijn het er nog tien.”
 
Anita vindt het belangrijk om niet alleen maar negatief over media te praten. Samen een berichtje sturen naar jarige neefjes en nichtjes of lachen om een filmpje ziet ze als mooie opbrengsten van schermen in huis. "Toch denk ik regelmatig: hoe zouden andere mensen dit aanpakken?”
 
Bert probeert zijn dochters het goede voorbeeld te geven. “Als mijn kinderen bij mij zijn, zet ik mijn telefoon altijd op ‘niet storen’. Ik wil niet dat mijn ze zien dat ik reageer op mijn telefoon. Ik bepaal wanneer ik kijk, niet mijn telefoon.”
 
De EO wil ouders met de gratis mini-class handvatten geven om na te denken over media-gebruik in je eigen gezin. Je kan je aanmelden door hieronder je mailadres in te vullen. In de mini-class krijg je zeven dagen lang dagelijks een nieuwsbrief met tips en verhalen uit theorie en praktijk.  Elke nieuwsbrief is te lezen in zo’n 7 minuten. De mini-class geeft dagelijkse een suggestie om het gesprek aan te gaan met je kinderen. Ook biedt de mini-class een tool om met andere ouders online tips en ervaringen uit te wisselen.
 
Onderwerpen in de mini-class:

  1. Wanneer geef je je kind een scherm?
  2. Is een beeldscherm gezond voor mijn kind?
  3. ‘Hij zit alleen nog maar achter een scherm’ - Hoe stimuleer je gezond mediagebruik?
  4. Je kind krijgt een smartphone - wat nu?
  5. Waarom zijn platformen zo verslavend?
  6. De gevaren van het internet
  7. Hoe gebruik je zelf je mobiel?