Zacheüs

Zacheus - Zaccheus

Bijbelse naam Zacheüs

Zacheüs betekent Zacheüs betekent 'zuiver', 'rein' en 'rechtvaardig'. In de Bijbel was Zacheüs een rijke tollenaar die in de drukke stad in een vijgenboom klom om Jezus te kunnen zien. Zacheüs was geen rein mens, hij was een zondig mens, maar werd gered door Jezus.

Is de naam Zacheüs populair in Nederland?

Zacheüs is een naam die zelden voorkomt. De afgeleide naam Zacheus komt ook niet vaak voor. De naam geschreven als Zaccheus komt de afgelopen tien jaar elk jaar minder voor. In 2008 kregen nog 20 kinderen de naam Zaccheus, in 2016 waren dat er 7. 

Heeft Zacheüs een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Zacheüs is positief. 

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Zacheüs terugvinden?

De naam Zacheüs is onder ander te vinden in het Bijbelboek Lucas 19:1. 

Wie was Zacheüs en wat deed hij?

Zacheüs is een rijke hoofdtollenaar. Hij hoort dat Jezus in de stad is en wil hem zien. Hij is alleen niet zo groot en dus besluit hij om in een vijgenboom te klimmen. Op die manier kan hij toch Jezus zien. Jezus kijkt omhoog als hij langsloopt en ziet Zacheüs in de boom. Zacheüs moet naar beneden klimmen en mag Jezus thuis ontvangen. De mensen die dit zien, begrijpen het niet. De tollenaar is immers een zondig mens. Jezus antwoordt hierop dat hij als mensenzoon naar de aarde is gekomen om te zoeken en te redden wat verloren was. Zacheüs belooft de helft van zijn bezittingen aan de armen te geven en de mensen die hij heeft afgeperst viervoudig te vergoeden. Zacheüs’ zonden zijn weg, hij wordt gered. Zacheüs werd rein door Jezus.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.