Zacharia

Zacharias - Zach - Zachary - Zakaria - Zakari

Bijbelse naam Zacharia

Zacharia staat voor 'God onthoudt' of 'de heer herinnert'. Deze betekenis komt terug in de woorden die Zacharia profeteerde. In de Bijbel was Zacharia een profeet van God die de mensen opriep tot inkeer en vertrouwen. Hij geloofde dat God trouw blijft en dat God Zijn beloften onthoudt.

Is de naam Zacharia populair in Nederland?

Zacharia komt niet vaak voor. In de afgelopen tien jaar kregen jaarlijks 1 of 2 jongetjes zijn naam. De afgeleide namen Zacharias, Zakari, Zach en Zachary worden niet veel vaker aan kinderen gegeven. De afgeleide Zakaria is wel populair. Jaarlijks krijgen zo’n 65 kinderen deze naam. 

Heeft Zacharia een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Zacharia is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Zacharia terugvinden?

De naam Zacharia is te vinden in het Bijbelboek Ezra 5:1

Wie was Zacharia en wat deed hij?

In de Bijbel was Zacharia een profeet. Hij krijgt een aantal visioenen, waarna een engel de betekenis ervan aan hem uitlegt.

Als de Judeeërs teleurgesteld zijn na hun terugkeer uit ballingschap, roept Zacharia de mensen op tot inkeer en vertrouwen in God. Hij profeteert over een betere periode die zal aanbreken als het volk volhoudt.

Zacharia bemoedigt het volk en vertelt over Gods beloofde zegeningen voor Israël. Hij roept de leiders op om herders te worden. Zacharia gelooft wat God zegt, dat de heidenen zich tegen Israël zullen keren en dat God het volk zal verlossen.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.