De naam Xenius betekent 'de vreemde'. Het is van oorsprong een Romeinse naam. De naam is afkomstig van de Romeinse oppergod Jupiter Xenius. Hij was de beschermgod voor de vreemdelingen en gasten.

Is de naam Xenius populair in Nederland?

De naam Xenius komt zelden voor. In de afgelopen tien jaar is de naam slechts een enkele keer aan een jongetje gegeven. In 2014 waren er 15 mannen in Nederland met de naam Xenius.

Heeft Xenius een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Xenius is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Xenius terugvinden?

De naam Xenius is te vinden in het Bijbelboek Ezra 4:6.

Wie was Xenius en wat deed hij?

Xenius, of ook wel Ahasveros, was de Perzische koning die heerste over een groot rijk. Als zijn vrouw koningin Wasti zijn bevel weigert, is Ahasveros bang dat de vrouwen uit zijn rijk haar weigering als voorbeeld zouden zien.

Hierop besluit Ahosveros dat Wasti hem niet meer mag bezoeken en haar titel als koningin moet inleveren. De joodse Ester wordt gekozen als nieuwe koningin. Zij zou uiteindelijk haar volk redden van een wet die bedoeld was om joden uit de weg te ruimen. 

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.