Tomas

Thomas - Tom - Tommy

Bijbelse naam Tomas

Zijn naam betekent 'tweeling'. In het Johannes evangelie wordt hij als het ware beschreven als de tweelingbroer van de mensheid. Hij geloofde niet dat Jezus was opgestaan uit de dood. Hier komt de uitdrukking ongelovige Thomas vandaan. Een andere naam die hij had, was Didymus, dit komt overeen met Thomas.

Is de naam Tomas populair in Nederland?

Thomas is een van de populairste jongensnamen in Nederland. De naam stond daarmee in 2016 op de 17e positie. Deze populariteit lijkt wel steeds meer af te nemen. In 2008 kregen nog 788 baby’s deze naam, maar in 2016 was dit al een stuk minder. Namelijk 471 keer.

Heeft de naam Tomas een negatieve betekenis?

Nee, de naam Tomas heeft geen negatieve betekenis?

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Tomas terugvinden?

De naam Tomas kun je onder andere terugvinden in het Bijbelboek Matteüs 10:3. 

Wie was Tomas en wat deed hij?

Tomas is er niet bij wanneer Jezus zich openbaart aan de discipelen, nadat hij is opgestaan uit de dood. De discipelen vertellen Tomas dat ze Hem echt gezien hebben, maar hij gelooft ze niet. Hij zegt: "Pas als ik in Zijn handen het litteken van de spijkers zie, en mijn vinger steek in het litteken van de spijkers, en mijn hand steek in Zijn zij, dan pas zal ik geloven”. Acht dagen later verschijnt Jezus aan hem en de discipelen, middenin te kamer, terwijl de deuren gesloten zijn. Jezus laat Tomas de littekens en Zijn zij voelen. Dan gelooft Tomas het en zegt: “Mijn Heere en mijn God.” En Jezus zegt tegen hem: “Zalig zij die niet zien en toch geloven.”

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.