Tobias

Thobias - Thobian - Toby

Bijbelse naam Tobias

Tobias betekent letterlijk: 'God is goed' of vrijer vertaald: 'mijn God is Jaweh'. De naam Tobias is afkomstig van het apocriefe geschrift Tobit. Het is van oorsprong een Griekse naam. De betekenis van de naam komt waarschijnlijk voort vanwege de manier hoe God Tobias zegent en leidt tijdens zijn leven.

Is de naam Tobias populair in Nederland?

De naam Tobias is in 2017 aan 229 baby’s gegeven. Daarmee staat de naam op de 61e plaats van populairste jongensnamen. Sinds 1999 is de naam in populariteit toegenomen. In 2015 werd er een piek bereikt met 232 baby’s die deze naam kregen.

Heeft Tobias een negatieve betekenis?

Nee, de naam Tobias is niet negatief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Tobias terugvinden?

De naam Tobias komt voor in het apocriefe geschrift Tobit 1:9.

Wie was Tobias en wat deed hij?

De vader van Tobias is afkomstig uit het tienstammenrijk. Hij is door de Assyriërs in ballingschap meegenomen naar Ninevé. Hij houdt zich vooral bezig door stiekem mensen te begraven die de koning heeft vermoord. Wanneer de koning hier achter komt, berooft hij hem van al zijn bezittingen. Daarom stuurt hij zijn zoon Tobias op pad om een kleine schat te halen die hij achtergelaten heeft in Medië. Tijdens zijn reis komt de aartsengel Rafaël bij hem. Hij is gestuurd nadat Tobias en Sara hadden gebeden. Sara zou al zeven keer getrouwd zijn, maar elke nacht voor de bruiloft werd haar man door een demon verslonden. Ze bidt voor een nieuwe man die behouden kan worden. Met de hulp van de engel vindt Tobias Sara en verslaat de demon. Ook brengt Tobias de schat thuis.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.