Tob

Tobias - Toby

Bijbelse naam Tob

Tob betekent 'goede plaats' of 'vruchtbaar land'. Tob is een plaats waarvan de precieze locatie onbekend is, maar het is waarschijnlijk dat het in de regio bij Taibiyah ten zuidoosten van het meer van Galilea heeft gelegen. In de Amarna brieven uit 1350 voor Christus wordt ook verwezen naar Tob.

Is de naam Tob populair in Nederland?

De naam Tob is geen populaire naam: in 2006 is er maar één baby Tob genoemd. De naam stond daarmee op plek #11.178 van de lijst met populairste jongensnamen. De afgeleide naam Tobias wordt daarentegen wél meer gegeven, namelijk 207 keer in 2016.

Heeft Tob een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van de naam Tob is positief. 

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Tob terugvinden?

De naam Tob is te vinden in het Bijbelboek Rechters 11:3.

Wie was Tob en wat deed hij?

Jefta wordt door zijn vader Gilead verwekt bij een hoer. Maar ook met een andere vrouw krijgt Gilead kinderen. Wanneer Gilead overlijdt, wordt Jefta door zijn broers verdreven, omdat hij een kind van een andere vrouw is. Hij vlucht naar het land Tob. Daar manifesteert hij zich steeds meer als een strijdbare held, waarna zijn broers hem vragen om terug te keren en hun aanvoerder in de strijd te worden. Jefta gaat akkoord en verslaat met Gods hulp de Ammonieten.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.