Timoteüs

Timoteus - Timotheus - Tim - Timo - Tiemen

De Bijbelse naam Timoteüs betekent iets als 'Godvrezende' of 'Godsvereerder'.

Is de Bijbelse naam Timoteüs populair in Nederland?

De Bijbelse naam Timoteüs is niet erg populair in Nederland. Slechts een enkele baby wordt met deze naam geboren. De afgeleide naam Tim is wel erg populair: met 357 geboortes staat deze naam op nummer 31 van populairste jongensnamen.

Heeft de naam Timoteüs een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van de Bijbelse naam Timoteüs is niet negatief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Timoteüs terugvinden?

De naam Timoteüs is te vinden in het Bijbelboek Handelingen 16:1

Wie was Timoteüs en wat deed hij?

Timoteüs is een medewerker van Paulus. In de brieven 1 Timoteüs en 2 Timoteüs krijgt hij van Paulus te horen hoe christenen in de gemeente met elkaar moeten omgaan. In Handelingen 16 lezen we dat Timoteüs goed bekend stond bij de gelovigen in zijn woonplaats. Hij wordt door Paulus meegenomen op reis, maar eerst moet hij besneden worden.

Timoteüs wordt redelijk vaak genoemd in de Bijbel en krijgt regelmatig belangrijke opdrachten van Paulus. Hij moet bijvoorbeeld in Efeze blijven, om ervoor te zorgen dat mensen daar geen dwaalleer gaan verkondigen.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.