De Bijbelse naam Tamar betekent waarschijnlijk iets als 'palmboom'.

Is de Bijbelse naam Tamar populair in Nederland?

De naam Tamar kan zowel aan jongens als aan meisjes gegeven worden. Voor meisjes is de naam echter populairder: het aantal meisjes dat jaarlijks met deze naam wordt geboren schommelt rond de 100. Voor jongens is dit aantal een stuk minder: meestal ligt dit zo tussen de 10 en de 20. 

Heeft de naam Tamar een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis 'palmboom' is niet negatief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Tamar terugvinden?

De naam Tamar is te vinden in de Bijbelboeken Genesis 38:1 en Matteüs 1:3.

Wie was Tamar en wat deed zij?

Er zijn in de Bijbel drie vrouwen met de naam Tamar. De eerste is een schoondochter van Juda. Als haar man sterft, doet ze zich voor als hoer en raakt ze zwanger van haar schoonvader. Ze krijgt een tweeling: Peres en Zerach.

De tweede Tamar in de Bijbel is een zus van Absalom. Zij wordt door haar halfbroer Amnon verkracht, omdat hij verliefd op haar is. Absalom neemt twee jaar later wraak en vermoordt Amnon, omdat hij zijn zus heeft onteerd.

De derde Tamar is een dochter van Absalom. Over haar is verder niets bekend.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.