Stefanus

Stefan - Stefanas

Stefanus betekent in het Grieks zoiets als de 'gekroonde', 'kroon' of 'krans'. Zijn naam is passend: door zijn geloof en kracht van God weet hij wonderen te verrichten. Samen met andere apostelen verrichtte hij werk voor God in en rond Jeruzalem. De naam doet eer aan deze taak: door deze gaven kon hij het Koninkrijk vertegenwoordigen.

Is de naam Stefanus populair in Nederland?

De Bijbelse naam Stefanus is niet erg populair in Nederland. Jaarlijks krijgen zo'n vijf kinderen krijgen deze naam. Populairder is de afkorting Stefan die op minstens tien keer zoveel belangstelling kan rekenen van ouders.

Heeft Stefanus een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Stefanus is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Stefanus terugvinden?

De naam Stefanus is onder andere te vinden in het Bijbelboek Handelingen 6:5.

Wie was Stefanus en wat deed hij?

Stefanus is gezegend met Gods Heilige Geest en kracht. Samen met andere apostelen werkt hij in en rond het gebied van Jeruzalem, om mensen en priesters te laten zien wat de liefde van God nu echt inhoudt. Dit wekt de irritatie op van verschillende synagogeleden, die inhoudelijk niet tegen zijn door God gesteunde antwoorden op kunnen.

Zij slaan hun handen ineen om de apostelen gevangen te nemen en veroordelen, op basis van valse getuigenissen. Onder meer Stefanus zou zich volgens hen tegen de tempel en wet hebben gekeerd. Tijdens het proces voert Stefanus lang het woord, waarbij hij hen een stevige veeg uit de pan geeft over leven naar de wet. Hierop wordt Stefanus gestenigd, waarmee hij de eerste christelijke martelaar is. 

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.