De betekenis van de Bijbelse naam Simson is niet helemaal duidelijk. Een mogelijk betekenis is iets als 'schitterende zon', 'als de zon' of 'kleine zon'. Een andere mogelijke betekenis is een getuigenis: 'God heeft gehoord'. 

Is de naam Simson populair in Nederland?

Simson is geen populaire naam in Nederland: er worden jaarlijks niet of nauwelijks baby's geboren met die naam. De oud-Engelse versie Samson is ietsje bekender: er worden jaarlijks maximaal twee kinderen geboren met de naam Samson.

Heeft Simson een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Simson is niet negatief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Simson terugvinden?

De naam Simson is onder andere te vinden in de Bijbelboeken Rechters 13:1 en Hebreeën 11:32.

Wie was Simson en wat deed hij?

Simson is een personage in het Oude Testament die bekend staat om zijn enorme kracht. De Nazireeër is zoon van Manoach van de stam Dan, en mag zijn hoofdharen nooit afscheren. Zijn relaties met vrouwen kan je op z'n minst tragisch noemen. Eerst wordt hij verliefd op een Filistijns meisje uit Timna en wil met haar trouwen. Op het feest sluit Simson met de vrienden van zijn bruid een weddenschap: als zij binnen 7 dagen de uitkomst van een raadsel weten, krijgen ze 30 stel kleren van hem. Als zijn verloofde Simson verraadt door de oplossing te vertellen, blaast Simson de stekker uit het voorgenomen huwelijk en doodt 30 Filistijnen, wiens kleren hij gebruikt voor de verloren weddenschap.

Later wordt Simson verliefd op de Filistijnse Delila. Zij weet het geheim achter zijn kracht te ontfutselen en zijn haren deels af te scheren, waarna enkele Filistijnen hem overmeesteren. Bij de tentoonstelling van hun vangst in een tempel, bidt de aan pilaren geketende Simson tot God of hij nog één keer zijn kracht mag terugkrijgen. Zijn gebed wordt verhoord en met zijn kracht duwt hij de pilaren omver, waardoor alles instort. In zijn val sleept hij zo'n drieduizend Filistijnen met zich mee.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.