Simon

Simone - Simona - Simeon - Simi

De naam Simon heeft twee verschillende betekenissen. In het Hebreeuws komt het van Shimon en betekent het 'Hij heeft gehoord', oftewel 'God heeft geluisterd'. Letterlijk vanuit het Grieks vertaald betekent het iets als 'platneus'.

Is de naam Simon populair in Nederland?

De naam Simon is een veelgebruikte naam in Nederland, en is dat al voor eeuwen. Hoogstwaarschijnlijk komt dit door het voorkomen van de naam in het Nieuwe Testament. De naam is minder populair geworden sinds de jaren tachtig, maar nog steeds een erg gebruikelijke Nederlandse naam.  

Heeft Simon een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Simon is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Simon terugvinden?

De naam Simon is onder andere te vinden in de Bijbelboeken 1 Kronieken 4:20 en Matteüs 4:18.

Wie was Simon en wat deed hij?

De naam Simon is het bekendst als de eerste naam van Petrus. Er is echter ook één van de twaalf apostelen die Simon heet: Simon de Zeloot. Zeloot betekent 'gedreven' of 'ijverig', en verwijst hier naar een joodse politieke beweging uit de 1e eeuw na Christus, die ernaar streeft de Romeinen uit Judea te verdrijven.

Waarschijnlijk heeft Simon deze bijnaam ook in de Bijbel om hem van Simon Petrus te onderscheiden. Simon is een katholieke heilige en volgens verschillende katholieke tradities is hij naar verscheidene verre landen van Perzië tot Engeland gereisd, om het Evangelie te verkondigen.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.