Simeon

Simon - Shimon - Simone - Simona

Simeon komt van het Hebreeuwse Shimon of Simon, en heeft waarschijnlijk dezelfde oorsprong als Ishmael. Simeon is de Griekse versie van de naam. De naam betekent 'Hij heeft gehoord', en kan dan als 'God heeft geluisterd' geïnterpreteerd worden. 

Is de naam Simeon populair in Nederland?

De naam Simeon is constant populair geweest vanaf de jaren tachtig tot nu. In die tijd is de naam steeds populairder geworden. De populariteit bereikte een piek in 2013.

Heeft Simeon een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Simeon is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Simeon terugvinden?

De naam Simeon is onder andere te vinden in de Bijbelboeken Genesis 29:33 en Lucas 2:25.

Wie was Simeon en wat deed hij?

In het Oude Testament heet de tweede zoon van Jakob bij Leah Simeon. Hij is de stamvader van de Israëlitische stam Simeon. Zijn naam wordt verklaard in Genesis: Leah weet dat Jakob meer van Rachel houdt, en waneer zij haar tweede zoon ter wereld brengt zegt zij dat de Heer naar haar en haar lijden heeft geluisterd.

Als zijn zus Dinah verkracht wordt, doodt Simeon samen met zijn broer Levi alle mannen in Sichem. Volgens sommige joodse bronnen heeft Simeon het voorstel gedaan om Jozef te vermoorden. Simeon is degene die achter moet blijven in Egypte bij Jozef, terwijl de andere broers Benjamin halen. De stam Simeon had een enclave in het gebied van Judea. 

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.