Sifra is een vrouwennaam die maar één keer in de Bijbel voorkomt. De naam is Hebreeuws van afkomst en betekent ‘schoonheid’ of ‘lieftalligheid’. 

Is de naam Sifra populair in Nederland?

De naam Sifra is al sinds de vorige eeuw in gebruik en werd steeds gebruikelijker vanaf de jaren tachtig tot nu. De naam was vooral populair in 1993 en 2016. 

Heeft Sifra een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Sifra is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Sifra terugvinden?

De naam Sifra is onder andere te vinden in het Bijbelboek Exodus 1:15.

Wie was Sifra en wat deed zij?

De naam Sifra komt maar één keer voor in de Bijbel: in Exodus worden in Egypte twee joodse vroedvrouwen bij de farao ontboden. Zij heten Sifra en Pua, en worden bevolen alle joodse jongetjes meteen na de geboorte te doden. Zij weigeren dit echter, en vertellen de farao elke keer dat een jongetje geboren wordt, dat het kind al geboren was als zij arriveerden. Deze leugen is in theologisch onderzoek populair geworden, en wordt de noodleugen genoemd. God keurde het namelijk goed dat Sifra en Pua tegen de farao logen, om de jongetjes te redden.

Dit verhaal is de enige passage waarin de naam Sifra voorkomt in de Bijbel. Na deze list van de vroedvrouwen worden de joodse jongetjes in de Nijl gegooid en begint het geboorteverhaal van Mozes. 

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.