Sem is de Nederlandse vorm van de Hebreeuwse naam Sjem. Dit betekent simpelweg ‘naam’, maar staat ook voor ‘goede naam’, of ‘roem’. Sem, Cham en Japhet zijn de drie zonen van Noach en Sem is de stamvader van onder meer de Hebreeën. 

Is de naam Sem populair in Nederland?

Sem is een erg populaire jongensnaam en staat zelfs op nummer drie in de lijst populairste namen van Nederland. Elk jaar krijgen ruim 800 jongens deze naam. De naam Sem wordt ook af en toe gegeven aan meisjes, zo’n tien keer per jaar.

Heeft Sem een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Sem is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Sem terugvinden?

De naam Sem is onder andere te vinden in de Bijbelboeken Genesis 5:32 en Lucas 3:36.

Wie was Sem en wat deed hij?

Sem is voorvader van Abraham, de stamvader van de joden en arabieren. De joden worden daarom ook wel Semieten genoemd. Sem is de zoon van Noach en gaat met zijn gezin mee in de ark. Zo overleven ze de zondvloed en worden ze dus stamvaders van de mensheid van na de zondvloed. Sem wordt de stamvader van onder meer de Hebreeën.

Als Noach dronken en naakt in zijn tent ligt en door zijn zoon Cham wordt bespot, legt Sem samen met zijn andere broer Japhet een mantel over Noach heen. Noach vervloekt Kanaän, de zoon van Cham, en zegent Sem en Japhet ieder afzonderlijk. De Naam van God wordt hiermee aan Sem, en daarmee aan Israël, verbonden.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.