Saulus betekent net als Saul ‘de gevraagde’, of ‘om wie gebeden is’. Het is de Griekse vorm van Saul. Saulus had deze naam totdat hij met de Grieks-Romeinse wereld in aanraking kwam. Vanaf dat moment heette hij Paulus, de Latijnse vertaling van Saulus.

Is de naam Saulus populair in Nederland?

In totaal zijn er nog geen tien mannen/jongens in Nederland met de naam Saulus. De naam komt dus helemaal niet veel voor. De naam Saul, die er erg op lijkt, komt vaker voor in Nederland. Saul wordt een aantal keer per jaar gegeven.

Heeft Saulus een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Saulus is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Saulus terugvinden?

De naam Saulus is onder andere te vinden in het Bijbelboek Handelingen 7:58.

Wie was Saulus en wat deed hij?

Saulus van Tarsus, meer bekend als Paulus, is een fel bestrijder van christenen. Hij is erbij als Stefanus, een christen, door steniging gedood wordt. Vanaf die dag wordt de gemeente in Jeruzalem vervolgd, met Saulus' hulp. Hierna gaat Saulus naar de hogepriester en vraagt hem om brieven die hem de bevoegdheid geven mensen gevangen te kunnen nemen.

Onderweg naar Damascus, ziet Saulus een fel licht. De Heer spreekt tot hem, en zegt dat er in Damascus iemand op hem wacht. Eenmaal in Damascus aangekomen, spreekt Saulus met Ananias. Saulus bekeert zich, en wordt gedoopt door Ananias. Hij neemt de naam Paulus aan en gaat zich inzetten voor de verspreiding van het evangelie. 

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.