Sara

Sarah - Sarai

Bijbelse naam Sara

Sara betekent iets als ‘vorstin’ of ‘heerseres’. Haar man Abraham moest deze naam van God aan zijn vrouw geven, die eerst Sarai – dat mogelijk iets als 'twistziek' betekent – heette. Sara was een aartsmoeder van het volk Israël. Een lange tijd kon zij geen kinderen krijgen, maar uiteindelijk kreeg ze een zoon, Izak.

Is de naam Sara populair in Nederland?

Ja, Sara is een populaire meisjesnaam en staat op nummer negen in de lijst van de populairste meisjesnamen in Nederland. De naam wordt jaarlijks zo’n 550 keer gegeven. Vanaf de 21ste eeuw is er een snelle stijging in de populariteit van deze naam, terwijl de naam daarvoor juist in populariteit daalde.

Heeft Sara een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Sara is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Sara terugvinden?

De naam Sara is onder andere te vinden in de Bijbelboeken Genesis 17:15 en Romeinen 4:19.

Wie was Sara en wat deed zij?

Sara, die eerst Sarai heette, is de vrouw van Abraham en de moeder van Izak. Ze is een aartsmoeder van het volk Israël. Samen met haar man, toen nog Abram, trekt ze uit Ur en gaat ze wonen in Kanaän. Hier verschijnt God meerdere keren aan Abram en Hij belooft hem een talrijk nageslacht. God verandert zijn naam in Abraham, en zijn vrouw moet hij Sara gaan noemen.

Hoewel Sara onvruchtbaar is, wordt haar op haar 89ste een talrijk nageslacht beloofd. Een jaar later krijgt ze een zoon, Izak. Ze is dan 90 jaar oud. Ze sterft als ze 127 jaar is. Na haar dood stuurt Abraham een knecht op pad om een vrouw voor hun zoon Izak te vinden. 

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.