Samuel

Sam - Sem

Bijbelse naam Samuel

De naam Samuel komt waarschijnlijk van het werkwoord horen (sjama) en betekent waarschijnlijk ‘gehoord/verhoord door God’. Samuels moeder Hanna leek eerst geen kind te kunnen krijgen, maar zij bood tot God, waarna zij een kind kreeg. 

Is de naam Samuel populair in Nederland?

Samuel is een populaire naam en vanaf 1990 is de naam steeds populairder geworden. Elk jaar krijgen ruim tweehonderd baby’s deze naam. In 2017 stond de naam op plaats 79 in de top 100 jongensnamen en kregen 206 jongetjes deze naam. 

Heeft Samuel een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Samuel is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Samuel terugvinden?

De naam Samuel is onder andere te vinden in de Bijbelboeken 1 Samuel 1:1 en Handelingen 3:24.

Wie was Samuel en wat deed hij?

Samuel is de laatste richter in het Oude Testament en tegelijk de eerste echte profeet. Samuels ouders Hanna en Elkana gaan jaarlijks naar de tabernakel in Silo om offers te brengen. Hanna is al lange tijd kinderloos en bidt God om een kind. Ze belooft God om dat kind aan Hem te geven. Als Samuel een jaar later wordt geboren, brengt zijn moeder hem dan ook naar de tempel.

Samuel groeit in de tempel op, in een tijd waarin visioenen en Godsspraken zeldzaam zijn. Hij wordt als kind door God geroepen, en God verschijnt vervolgens vaker in Silo. Samuel volgt priester Eli op als bestuurder van het volk nadat Eli overlijdt. Samuel is de profeet die, in opdracht van God, Saul en David tot koning heeft gezalfd. 

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.