Salomo

Salomon

Bijbelse naam Salomo

De naam Salomo komt van het Hebreeuwse woord 'sjelômoh', wat wordt vertaald met 'de vreedzame'. Spreekwoordelijk staat Salomo nu ook voor wijsheid.

Is de naam Salomo populair in Nederland?

In 1891 was de naam Salomo het populairst. Hij werd naar schatting 58 keer gegeven aan pasgeboren jongetjes. Tegenwoordig krijgen nog maar rond de 5 jongetjes per jaar de naam Salomo.

Heeft Salomo een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Salomo is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Salomo terugvinden?

De naam Salomo is onder andere te vinden in de Bijbelboeken 2 Samuel 5:14 en Matteüs 1:6.

Wie was Salomo en wat deed hij?

Salomo is de derde en laatste koning van Israël. Hij is de zoon van David en Batseba. Salomo bouwt de eerste tempel voor de Heer in Jeruzalem en is een zeer wijze man. Beroemd is het verhaal over het Salomonsoordeel, waarbij twee vrouwen een baby bij hem brengen en beiden beweren dat die van hen is. Salomo stelt voor om de baby in tweeën te hakken, en beide vrouwen de helft te geven. De ene vrouw stemt hiermee in, de ander ziet de baby liever levend in handen bij de andere vrouw. Hierdoor weet Salomo wie de moeder is. Aangenomen wordt dat Salomo de schrijver van de bijbelboeken Prediker, Spreuken en Hooglied.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.