Ruth

Anne-Ruth - Ruthie - Ruta - Rita - Rue

Bijbelse naam Ruth

Ruth is een Hebreeuwse meisjesnaam. Het betekent 'vriendin' of 'vriendschap'. In Nederland wordt de naam ook wel eens gegeven aan jongetjes.

Is de naam Ruth populair in Nederland?

In 2009 was de naam Ruth voor meisjes het meest populair, sinds die tijd is het aantal meisjes met deze naam afgenomen. Voor de jongens is de naam de afgelopen jaren maar een enkele keer voorgekomen. 

Heeft Ruth een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Ruth is positief. 

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Ruth terugvinden?

De naam Ruth is onder andere te vinden het Bijbelboek Ruth 1:4 en Mattheüs 1:5. 

Wie was Ruth en wat deed zij?

Ruth is de schoondochter van Noömi, de vrouw die haar man en zonen verliest in Moab. Als Noömi weer terug wil keren naar Israël, stuurt ze Ruth en haar andere schoondochter Orpa terug naar hun ouders. Ruth staat erop om met Naomi mee te gaan en vertrekt uiteindelijk samen met haar naar Betlehem. Daar ontmoet Ruth Boaz. Boaz koopt het land van Noömi en mag daardoor ook met Ruth trouwen. Ruth en Boaz krijgen een zoon, met de naam Obed. Deze zoon is een van de voorvaderen van David

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.