Rufus

Rives - Rufino - Russell

Bijbelse naam Rufus

Rufus is een jongensnaam en komt uit het Latijn. Het betekent 'met rode haren' of 'roodharig'. 

Is de naam Rufus populair in Nederland?

In 2010 zijn er tien jongetjes Rufus genoemd. Sindsdien loopt het aantal keren dat de naam gegeven wordt terug. In 2017 werden er nog maar drie jongetjes met de naam Rufus geboren. 

Heeft Rufus een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Rufus is positief. 

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Rufus terugvinden?

De naam Rufus is te vinden in het Bijbelboek Marcus 15:21. 

Wie was Rufus en wat deed hij?

Als Jezus naar Golgotha wordt geleid, dwingen de soldaten van Pontius Pilatus een voorbijganger om het kruis te dragen. Die voorbijganger is Simon van Cyrene, de vader van Alexander en Rufus. Marcus is de enige discipel die vertelt dat Simon de vader is van Rufus en Alexander. Waarschijnlijk waren de zonen bekenden uit de christelijke gemeente van toen.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.