Ruben

Rubean - Rubian

Bijbelse naam Ruben

Ruben betekent letterlijk vertaald vanuit het Hebreeuws 'zie, een zoon'. Ruben is een van de twaalf zonen van Jakob. 

Is de naam Ruben populair in Nederland?

De naam Ruben stond in 2017 in de top twintig van meest populaire namen van dat jaar. De voornaam is onder de Joden ook erg populair.

Heeft Ruben een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Ruben is positief. 

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Ruben terugvinden?

De naam Ruben is onder andere te vinden in het Bijbelboek Genesis 29:32 en Openbaring 7:5. 

Wie was Ruben en wat deed hij?

Wanneer Jakob bij Laban woont, wordt hij verliefd op Rachel, de jongste dochter van Laban. Jakob en Laban spreken af dat Jakob met Rachel mag trouwen als hij zeven jaar voor hem werkt. Na de zeven jaar, blijkt dat Jakob Lea als bruid heeft gekregen van Laban, de oudste dochter. De jongste dochter mag namelijk niet als eerste trouwen. Een periode van nog eens zeven jaar later trouwt Jakob alsnog met Rachel. Jakob houdt meer van Rachel dan van Lea. De Heer ziet dat en zorgt ervoor dat Lea zwanger wordt. Ze baart een zoon: Ruben, omdat de Heer heeft gezien wat ze te verduren had.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.