Rhode is een meisjesnaam, afgeleid van het Griekse woord 'rhodon', wat 'roos' betekent. We kennen Rhode uit het Nieuwe Testament. Ze is het dienstmeisje van de moeder van Johannes Marcus. In de Griekse mythologie is Rhode de dochter van Danaos. 

Is de naam Rhode populair in Nederland?

Rhode is een bekende naam in Nederland. Zeker in de laatste twee jaar is de naam veel gegeven ten opzichte van de jaren daarvoor. 

Heeft Rhode een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Rhode is positief. 

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Rhode terugvinden?

De naam Rhode is te vinden in het Bijbelboek Handelingen 12:13. 

Wie was Rhode en wat deed zij?

Petrus wordt door koning Herodes opgesloten in de gevangenis. De gemeente in Antiochië is zeer bewogen en bidt onophoudelijk voor hem. Dan stuurt God een engel, die Petrus bevrijdt. Petrus denkt al die tijd dat het een visioen is, maar als tot hem doordringt wat er is gebeurd, gaat hij naar het huis van Maria. Rhode, het dienstmeisje, staat bij de deur en schrikt zo van Petrus' stem, dat ze vergeet de deur open te doen.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.