Rebekka

Rebecca - Becky - Rivka

Bijbelse naam Rebekka

Rebekka is een van oorsprong Hebreeuwse naam, die de betekenis 'gebonden' heeft, maar soms ook wordt vertaald als 'gezekerd' of 'beveiligd'. Aan de eerste vertaling wordt ook vaak de betekenis 'trouw' gekoppeld. 

Is de naam Rebekka populair in Nederland?

Rebekka (of gespeld als Rebecca) is een meisjesnaam die in Nederland relatief veel voorkomt. De laatste jaren neemt deze naam iets af in populariteit, maar in 2017 hebben alsnog ongeveer 50 meisjes de naam Rebekka (of Rebecca) gekregen. 

Heeft Rebekka een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Rebekka is positief. 

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Rebekka terugvinden?

De naam Rebekka is de vinden in het Bijbelboek Genesis 22:23 en Romeinen 9:10. 

Wie was Rebekka en wat deed zij?

Rebekka is de dochter van Betuel, een familielid van Abraham. Ze is de vrouw van zijn zoon Isaak en de moeder van Jakob en Esau. Abraham stuurt een knecht op pad naar Paddan-Aram om daar een vrouw voor zijn zoon Isaak te zoeken, zodat Isaak geen Kanaänitische vrouw hoeft te trouwen. De knecht besluit het meisje te kiezen dat niet alleen voor hem, maar ook voor al zijn kamelen water zou putten: dat is Rebekka. 

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.