Rameses

Ramses - Ramon

Bijbelse naam Rameses

Rameses is een naam afkomstig uit Egypte en betekent zoveel als 'Huis van Ramses' of 'geboren uit Ra'. Ra is de Egyptische zonnegod. Een minder letterlijke vertaling van Rameses zou dus 'zonnekind' kunnen zijn. 

Is de naam Rameses populair in Nederland?

Rameses komt als persoonsnaam zelden voor in Nederland. De afgeleide naam Ramses komt iets vaker voor, de afgelopen jaren krijgen gemiddeld zo'n 15 jongens deze naam. 

Heeft Rameses een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Rameses is positief. 

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Rameses terugvinden?

De naam Rameses is te vinden in het Bijbelboek Genesis 47:11. 

Wie was Rameses en wat deed hij?

Rameses was een stad en streek in de Nijl-Delta in Egypte, het lag in de landstreek Gosen. Dit is de plek die de farao aan Jakob en Jozefs broers toekent als zij in Egypte komen ten tijde van de hongersnood in Kanaän. De landstreek Gosen staat erom bekend een van de vruchtbaarste streken in Egypte te zijn. Deze plaats wordt door Jozef, namens de farao, toegekend aan Jakob en zijn nageslacht. 

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.